Ursula Palla hears a story that inspires her. A story about a woman in Shanghai, who keeps her savings under her mattress. After a while she looks under her mattress. She is shocked by what she sees. Only a few pieces of paper are left. All her savings have been eaten by the ants and other insects.
For people, money has value. But for an ant, a 1000 Swiss Francs has a different value. After all, he can't go to the store to buy things with it. For animals, money is what it actually is: a piece of paper. The money is food for them, or material to build their nest.
A single ant is just an ant, an insect. However, add tens of thousands of ants together, and the colony as a whole becomes pretty intelligent.
Ursula is a Swiss artist.
Het grootste kerstmenu van Nederland Wat eet jij deze kerst?
Als hét foodart museum brengt het LAM deze winter het kerstmenu van Nederland in kaart. Een portret van de mensen in Nederland aan de hand van feestgerechten.
Of je de kerst deze keer wel of niet groots mag vieren; zo eten we in ieder geval een beetje samen.
We hebben onze kunstenaars gevraagd wat zij het liefst eten deze kerst:
Hier het feestgerecht van Ursula Palla
Capuns was vroeger een alledaags gerecht, maar de laatste 50 jaar is het een feestelijk gerecht geworden doordat het is verdrongen door sneller bereide maaltijden. In mijn familie wordt het met Kerstmis gegeten, meestal als tweede gang voor het gebraad. Capuns is een speciaal gerecht uit het kanton Graubünden, waar ik vandaan kom. Graubünden grenst aan Italië en Oostenrijk en ligt in het zuidoosten van Zwitserland. Het is een bergachtig en ruig landschap met veel passen en doorgangen. Veel mensen kennen St. Moritz, maar er zijn veel onbekende dalen en dorpen in Graubünden. Het was en is een gebied waar al eeuwenlang mensen migreren, immigreren en emigreren. Zo ontstond een bijzondere cultuur, die in drie talen (Duits, Rätoromanisch en Italiaans) te zien is in architectuur, literatuur en kunst. De bekendste kunstenaars uit dit gebied zijn Angelika Kaufmann en Alberto Giacometti. Deze culturele mix zie je ook terug in het eten, waar typisch Italiaanse en Oostenrijkse invloeden, maar ook elementen van de bergboeren terug te vinden zijn.
Ik wens jullie een fijne tijd.
Groeten Ursula Palla
Imagine this artwork in your house. Where would you place it or hang it?