Ema Vaneková

Juwels

Adam en Eva
De appel is een beroemd symbool. Het bekendste voorbeeld is de appel uit het verhaal van Adam en Eva. Een slang verleidt Eva een hap te nemen van een verboden appel, die groeit aan de boom van kennis van goed en kwaad. Na het eten moeten Adam en Eva weg uit het paradijs. De appel staat symbool voor de ‘zondeval’ van de mens. In veel schilderijen staat de appel daarom ook voor verleiding, liefde en passie.
Jules
Het schilderij heet Juwels. De vriend van Ema heet Jules. De titel heeft daarom niet alleen met de appels, maar ook met haar liefde te maken. De appel lijkt ook voor de liefde voor Jules te staan.
Ema

Ema is geboren in Slowakije. Toen ze 3 maanden oud was kwam ze naar Nederland. Veel van de schilderijen van Ema gaan over het hebben van twee culturen. Zelf zegt ze daar dit over:

‘Ik neem mijn plek in de zaal, het toneelstuk begint. Het gordijn valt en de wereld toont zich met felle kleuren en grote emotie. Mijn ouders halen mij onmiddellijk uit de zaal, we gaan zitten bij een ander stuk. Het begin gemist, volg ik. Ik ben een kind van twee culturen.’

Rare banaan
We eten in Nederland bijna net zoveel bananen als appels. Terwijl bananen helemaal niet in Nederland groeien. Dat vind Ema gek. Misschien voelt Ema zich wel een banaan in Nederland, alsof ze hier toch niet helemaal thuishoort.
Appelland
Nederland is een echt appel-land. Appelbomen kunnen goed groeien in ons klimaat. We telen in Nederland dan ook elk jaar ongeveer 300 miljoen kilo aan appels. We eten daar gemiddeld 10,2 kg per persoon van op.
Rassen
Er zijn duizenden en duizenden verschillende soorten appels. In alle kleuren en smaken. Een paar rassen zijn heel bekend zoals de Elstar, Jonagold, Goudrenet, Fuji en Granny Smith.
Tibetaanse appel
De meest bijzondere soort appel is de Black Diamond Apple (de zwarte diamant). Die groeit alleen in één klein dorpje hoog in de bergen van Tibet. De appel is, anders dan de naam doet vermoeden, heel donkerpaars met witte puntjes.
Simpel

Het restaurant Chez Panisse in Berkeley (Californië) is beroemd geworden met een heel simpel gerecht. Na een uitgebreid menu krijgen de gasten een schaaltje met een stuk fruit. Meer niet. Het fruit wordt op dezelfde dag geplukt en is dus van de beste kwaliteit. Het restaurant lijkt te zeggen dat de producten het belangrijkste zijn. Dat als iets zo lekker is, je er als kok niks meer aan moet toevoegen.Galerie
Ema is niet alleen schilder, sinds kort heeft ze ook een eigen galerie. De Blauwe Dwaas in Tilburg. Aan de voorkant van het gebouw laat ze werken van allemaal kunstenaars zien, aan de achterkant heeft Ema haar eigen atelier.
Van Gogh en Gauguin
Ema heeft een post gemaakt op haar instagram van dit schilderij. Onder de post staat #VanGogh en #Gauguin. Ze laat zo heel duidelijk merken dat ze geïnspireerd is door de beroemde schilderstijlen van de twee kunstenaars.
Kijk eens anders

Choose a work that doesn't interest you. Why is that? Do some research into this work. Is it still uninteresting, or does it now e

This is the location where you are now. Occasionally, this location will differ from your actual position. This has no impact on your tour. However, 'All art in this room' is linked to this location. If desired, select 'Walk around', where you will find all rooms.

BG 1 2 3